hoog in de lucht, stevig op de grond meer sprank
 noten naar het begin naar de vorige sprank
 noot naar een andere sprank
 noot naar de actueelste noot
sprank noot 24


Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844
Schrijver nodig ?

over Schworks

40 zomercolumns
verhalen

gedichtsprank
voordracht over communicatie


waaromlinks
copyright © Schworks


communicatie is samensprank

Resultaat Optimalisatie door Communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

Aarde, water, vuur, lucht

Balans is een sleutelwoord in communicatie. Niet te veel, niet te weinig, op het goede moment, spannend én betrouwbaar, spiritueel, inspirerend, toch ook stevig en begrijpelijk, mannelijk, vrouwelijk en zo kan ik doorgaan. In mijn werk (maker van woord en beeld) kijk ik (als ik er aan denk) naar de balans tussen aarde, vuur, water en lucht.

Stevig staan en toch dansen
Soms ben ik zo bezeten van mijn verhaal dat ik de realiteit uit het oog verlies. Er is dan enorm veel vuur en onvoldoende aarde. Het verhaal gaat als een strobrand even snel weer uit als het begonnen is. Of andersom, er zit zo weinig vuur in mijn verhaal dat het niet meer beweegt en dodelijk saai is.

Emoties en rationele stappen
Water, dat zijn je emoties, je tranen, je vreugde, je wordt er door mee genomen. Lucht, dat is je denken. Als je het kunt beredeneren, zegt je hart (water) dan hetzelfde? Sta je echt op je standpunt (aarde), ga je er ook voor (vuur)? Het is natuurlijk akelig rationeel (lucht) om met zo'n aarde, vuur, water en lucht beeld te werken. In vuur en vlam vergeet ik het dan ook volkomen. Dan is er even geen balans. Dat herstelt zich vanzelf, want even later ben ik doodmoe. Goede communicatie is gebaseerd op het zoeken naar balans.

De vorige sprank gaat over de Amerikaanse verkiezingen. Klik hiervoor op het plaatje.