hoog in de lucht, stevig op de grond

Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844Verhalen gaan over het leven.

Verhalen vertellen leren?

Schrijver nodig ?

over Schworks

sprank, model voor communicatie


Columns over communicatie
gedicht


 Vanouds de Liefde


missie Schworks*

Jac Vroemen is auteur van

'De kracht van verhalen'.

Najaar 2006 opnieuw uitgegeven bij uitgeverij A3.

copyright Schworks

 

 

 

                

De kracht van verhalen *

Wat onthouden mensen?
Wat vertel je 's avonds als je thuis bent?
Wat zijn de dingen die je raken? Ontroeren?
Waar wordt je woedend over? Waar wordt je gelukkig van?
Wat neem je mee op je reis naar het volgende moment?

Verhalen, verhalen, verhalen.

De dingen die je gelooft, die je opvallen, die je hoort en ziet.
Waar je enthousiast over praat, waar je zelf enthousiast van wordt.

Verhalen, verhalen.

Op een prachtige windstille najaarsdag vroeg ik Katri om haar hand tijdens een heerlijke lunch, een picknick eigenlijk, pal onder de klokken van de Westertoren in Amsterdam. Daar had ik op het dek van een afgemeerd sleepbootje een laken uitgespreid en een mand met heerlijkheden klaargezet, witte wijn, zalm, oude kaas, heerlijk brood. Eenden bedelden, de Westertoren spiegelde in het water.
We genoten van de kleurige reflectie, we bogen naar voren en opeens ... zagen we elkaar.
(Geromantiseerde herinnering.)

Ons Sprankmodel ontstond twintig jaar later op een dieptepunt in onze relatie.
(Misschien niet waar, maar soms vertel ik het zo, gemakshalve. Er is een ander hier mee verbonden verhaal.)

Op een diep punt in onze relatie gingen wij in de keuken op de grond zitten. Rug tegen rug, heel voorzichtig. We probeerden nog één keer of we toch niet heel misschien samen een melodie konden vormen. Om en om leverden we een toon, een klank, een signaal. Gelukkig, er onstond muziek.
(Waar gebeurd verhaal, zeker input geweest voor het Sprankmodel, maar misschien zit er een paar jaar verschil tussen het moment in de keuken en de definitieve vorm van het Sprankmodel.)

Een Sprankje hoop

We hebben geleerd om communicatie te zien als het aangaan en onderhouden van een relatie.
Kijk eens naar deze prachtige definitie van communicatie:
"Het scheppen van gemeenschappelijke betekenis"

Wat doen verhalen anders dan gemeenschappelijke betekenis aanreiken, bevestigen, onderzoeken, scheppen? Katri en ik ontwikkelden ons Sprankmodel toen we ons realiseerden dat wij (notabene met een eigen communicatiebureau) akelig slecht naar elkaars dromen luisterden, toen we ons realiseerden dat we elkaar meer wilden steunen, in plaats van elkaar kwijtraken. We ontdekten dat onze zoektocht naar helderheid soms heel verschillend is qua vorm, maar niet qua intentie.

Warme verhalen

Toen wij de kracht van verhalen ontdekten, was de volgende vraag welke verhalen ons helpen. Welke verhalen brengen ons naar elkaar, in plaats van van elkaar af?
Natuurlijk kunnen we ons soms vinden in een gedeelde aversie tegen iets of iemand, maar we worden pas zacht naar elkaar als we ontroering delen. Verhalen over schoonheid, over liefde, over bijzondere ontmoetingen. Warme verhalen. Daar zoeken we naar.

De libelle uit het water

Ik zat in de tuin te lezen en hoorde een raar geluid. Toen ik ging zoeken bleek een libel in de vijver te zijn beland. Hij wiekte nog, maar de natte vleugels maakten opvliegen onmogelijk. Ik haalde de libel uit de vijver en zette het dier te drogen op een zonnig plekje, vlakbij de vijver. Even later hoorde ik het geluid weer. De libel was opnieuw in de vijver beland. Ik zette de libel wat verder weg in de zon. Het hielp echter niet. Even later zag ik de libel pardoes het water invliegen. Toen zette ik de libel op een hoge tak, ver van de vijver. De libel warmde en droogde zich, ik zag de vleugels steeds sneller gaan en daar vloog de libel de lucht in. Er volgde een grote boog door de tuin. Het dier kwam opeens recht op me af, schoot me voorbij, kwam terug en ging op mijn schouder zitten. Hier zat de libelle samen met mij, in ieder geval van de zon, te genieten. Op een goed moment eindigde deze bijzondere ervaring en vloog de libelle echt de weide ruimte in.

de libelle van mijn schouder

Meer verhalen van Roeland kunt u vinden via de indexpagina.