hoog in de lucht, stevig op de grond meer sprank
 noten naar het begin naar de vorige sprank
 noot naar de volgende sprank
 noot naar de laatste sprank
 noot
sprank noot 20


Overstraat 3 - 5
3959 BR Amerongen
T: 0343 - 452844
Schrijver nodig ?

over Schworks

40 zomercolumns
verhalen

gedichtsprank
voordracht over communicatie


waaromlinks
copyright Schworks


communicatie is samensprank

Resultaat Optimalisatie door Communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

Nee schudden, ja zeggen

Lichaamstaal ontbreekt in telefoongesprekken en geschreven teksten. Handschrift zegt nog iets, maar telefoongesprekken en e-mails over "moeilijke", emotionele onderwerpen zijn riskant. Ze leiden snel tot misverstanden. Daarom is het gebruik van emoticons in e-mail ontstaan. Lichaamstaal is razend belangrijk, er is een zeer complete en leuke site over: www.lichaamstaal.com. Een aanrader.

Spiegelen
Alles zegt iets, de stand van je hoofd, je armen, je handen, je voeten. De betekenissen verschillen per cultuur en ze veranderen in de loop van de tijd ook nog eens. Ja zeggen gaat in Griekenland gepaard met een nee-achtig gebaar.
Lichaamstaal is zo belangrijk dat wij de woorden vaak niet horen als de lichaamstaal iets anders uitstraalt.
Ondergeschikten conformeren zich in hun lichaamstaal aan hogeren op de sociale ladder. Ze spiegelen zich. Verkopers die de order willen krijgen doen dat ook. Ze bewegen exact als de koper. Die voelt zich hierdoor onbewust gesteund, gewaardeerd en gaat tot aankoop over.
In ruzies helpt het ook, iemand die heel woedend, opgewonden is, die kalmeert als je hem of haar op een intelligente manier volgt.

Duidelijkheid
Zonder lichaamstaal is communicatie heel moeilijk te beoordelen. Willen mensen echt? Ze zeggen ja, maar schudden met hun voeten, of zelfs met hun hoofd nee. In de praktijk is de wereld een fascinerende chaos. Doordat er geen lichaamstaal is, kan internet ook zo grof zijn, met zo veel porno. Het gevoel ontbreekt, de spiegel, de confrontatie, het echte aanraken, het leven.
Leren kijken naar lichaamstaal verdiept het contact. Het geeft me meer duidelijkheid, dus meer begrip en medeleven.

De vorige sprank gaat over agressie in communicatie. Klik hiervoor op het plaatje.