Mietoe wurks
Kleding, auto's, de gansjes die men een paar jaar geleden massaal voor het raam zette, de hobby's, de huizen, de verenigingen waar we lid van zijn, de partij waarop we stemmen, onze taal, het zijn allemaal signalen om aan te geven bij welke groep we horen. Database-marketing en database-mining zijn er op gebaseerd. Massacommunicatie ook.
Me-too is massacommunicatie-denken
Mietoe works. We horen ergens bij. Massacommunicatie gaat in principe uit van min of meer gelijke groepen mensen die met een en dezelfde boodschap aangesproken kunnen worden. Dat kan best. De Telegraaf heeft niet voor niets een oplage van pakweg 800.000 exemplaar. Iedere dag. Het Veronica omroepblad komt nog verder en de Kampioen bereikt met 3.3 miljoen exemplaar de helft van alle Nederlandse huishoudens.
Een op een knuffelen
Massacommunicatie is eenrichtingverkeer en dus geen communicatie. Er is geen uitwisseling van gedachten, meningen of gevoelens. Succesvolle reclame of communicatie gaat veel verder. Eerst vertrouwen we elkaar, dan durven we samen op pad te gaan. We delen ervaringen (events), we zijn samen met de klant. We leven mee, we lachen en genieten, we knuffelen. Ruud is een communicatieheld en een aardig en opmerkelijk voorbeeld.,
De vorige sprank
gaat over identiteit, klik hiervoor op het
plaatje. |